De winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 9 is Enzo

Het negende seizoen van Heel Holland Bakt is tot een feestelijk eind gekomen, met als winnaar: de 30-jarige Enzo uit Amsterdam. Hij stond in de finale met Zeinab en Tom. De finalisten waren enorm aan elkaar gewaagd, het bleef tot het laatste moment spannend wie zou winnen. Enzo, die in de tent voornamelijk vegan bakte, wist de jury keer op keer te imponeren met zijn baksels. Hij heeft zichzelf continu uitgedaagd, dit bleef ook bij de jury niet onopgemerkt. Enzo werd vaak geprezen om zijn lef voor het uitproberen van nieuwe technieken. De creatieve baksels met verrassende smaken bezorgen Enzo de titel: Beste Thuisbakker van Nederland. Later dit jaar vinden de opnames plaats voor alweer het tiende seizoen van de bakwedstrijd. Opgeven kan nog maar één week, via heelhollandbakt.nl/aanmelden [heelhollandbakt.nl].

 

André van Duin
De uitzending begon met presentator André van Duin, die zich hardop afvroeg waarom het programma eigenlijk nog nooit een Televizier-Ring heeft gewonnen. Het succes van het programma is volgens hem te danken aan deze ingrediënten: een bakker die je niet kan verstaan, een vrouw die van een drol een gebakje kan maken en een presentator die steeds in de weg loopt. Naast de gezelligheid tussen André van Duin en juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven, moest er natuurlijk vooral hard gewerkt worden door de overgebleven bakkers in de tent.

In de finale kregen de drie finalisten twee opdrachten. Enzo, Tom en Zeinab moesten direct van start met de technische opdracht: zes kersjes. Ze kregen hier twee uur de tijd voor. Maar dé opdracht van de finale was natuurlijk het spektakelstuk: een bruidsbuffet. Verspreid over twee dagen hebben de bakkers 7,5 uur de tijd gekregen om hieraan te werken. 

Enzo heeft een tijd voor zich moeten houden dat hij de winnaar is. “Ik ben het alweer bijna vergeten”, zegt hij lachend in een interview. “Ik had geen moeite om het voor me te houden, maar ik ben natuurlijk wel erg trots dat ik gewonnen heb, dus het is fijn om het nu te kunnen delen.” Enzo beschrijft het Heel Holland Bakt-avontuur als één grote masterclass van Janny en Robèrt. Zijn manier van bakken is erg gegroeid door de tips die hij van het duo krijg. “Ik nam altijd veel risico met mijn baksels en soms werkte dat, maar soms ook helemaal niet. Robèrt had altijd veel technische feedback en daar ben ik zoveel beter door gaan bakken. Ik dacht; in de finale ga ik gewoon genieten en ontspannen bakken. Bij de jurering begon het langzaam tot me door te dringen dat ik wel eens de winnaar zou kunnen worden.” Hij kijkt terug op zijn avontuur als een grote leerschool, wat hem als persoon sterker heeft gemaakt. "Ik heb geleerd dat ik veel meer in mezelf moet geloven. Ik krijg veel berichten van mensen die het mooi vinden om te zien hoe ik mezelf ben. En dat is ook wat ik wil zijn voor andere mensen, een inspiratie.”

Gepubliceerd op: 30-11--0001