Jongeren openhartig over verslavingen en psychische problemen in nieuwe Videoland serie Ewout Genemans

Steeds meer jongeren kampen met heftige verslavingen en pyschische problemen. Hoe hardnekkig die problemen zijn, is te zien in de nieuwe Videoland serie ‘De Jeugdkliniek: Als Niet Meer Werkt’. Ewout Genemans volgt jongeren tussen de 13 en 23 jaar en medewerkers bij ‘Yes We Can Clinics’. Deze kliniek opent voor het eerst en exclusief de deuren om te laten zien dat ook bij deze heftige problemen er een oplossing kan zijn. Vanaf 24 september is deze 6-delige documentaireserie exclusief te zien bij Videoland.

Ewout krijgt de unieke kans om 21 dagen binnen de muren van ‘Yes We Can Clinics’ mee te lopen. Hij ontmoet jongeren, fellows genoemd, die hier een klinische behandeling van tien weken krijgen. Velen van hen hebben onterecht te horen gekregen dat ze eigenlijk opgegeven zijn en dat er voor hen geen plek meer in de maatschappij is. Deze kliniek is voor hen een laatste kans om in leven te blijven of om opname in een gesloten instelling te voorkomen.  

In de serie mag Ewout bij alle onderdelen van de behandeling zijn en meelopen met medewerkers. Waaronder de intieme groepsmeetings waarin de jongeren openhartig hun verleden met elkaar delen en waarin de medewerkers de jongeren naar herstel leiden door middel van hun liefdevolle, maar zeer confronterende aanpak.  

Ewout Genemans: ‘Bij ‘Yes We Can Clinics’ ben ik erachter gekomen dat dit je kind, kleinkind, neefje, broertje, zusje of buurmeisje kan zijn. Het kan iedereen overkomen. Ook heb ik ervaren dat die psychische problemen en verslavingen vaak voortkomen uit pijn of verdriet en dat het juist goed is om deze gevoelens aan te gaan en af te rekenen met deze problemen om een gelukkiger leven op te bouwen. Ik vond het een eer om zoveel jongeren te ontmoeten die enorm openhartig waren en hun kwetsbaarheid met mij wilden delen. Verder heb ik enorme bewondering voor alle zorgverleners in de kliniek. Dit is een intensieve behandeling die deze jongeren écht kan helpen.’  

Jan Willem Poot, oprichter ‘Yes We Can Clinics’: ‘Het probleem is écht nog veel groter dan we denken en we sluiten in Nederland nog te veel onze ogen. Vele tienduizenden jongeren en hun families zijn compleet vastgelopen. Dit moeten we echt gaan veranderen. Nagenoeg alle jongeren die bij ons komen hebben al meer dan vijf jaar hulpverlening gehad die niet heeft geholpen. Yes We Can Clinics wil deze jongeren en hun ouders laten zien dat er een oplossing kan zijn, net zoals voor de duizenden families die we al hebben geholpen. Het kan anders en dat doen wij al ruim tien jaar met een prachtig team van professionals. We zijn enorm blij en trots op de integere documentaire die over onze mooie organisatie is gemaakt.’  

‘De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt’ is gemaakt in nauwe samenwerking met ‘Yes We Can Clinics’ en de jongeren en hun ouders die graag hun verhaal delen om anderen te behoeden en te helpen. Alleen jongeren (en hun ouders) en medewerkers die hiervoor toestemming hebben gegeven komen in beeld. De serie wordt geproduceerd door ‘No Pictures Please’ en is vanaf vrijdag 24 september exclusief te zien bij Videoland. 

Gepubliceerd op: 30-11--0001