Kijk hier de eerste beelden van een nieuw seizoen 'DREAM SCHOOL'

Vanaf dinsdag 11 februari gaat het nieuwe seizoen van DREAM SCHOOL van start. Onder de bezielende leiding van schoolrector Eric van ’t Zelfde en coach en kickbokskampioen Lucia Rijker gaan 10 jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar de uitdaging met zichzelf aan. Ze zijn allemaal vastgelopen in het schoolsysteem en zitten vaak al jarenlang thuis zonder startkwalificatie en dat zijn ze allemaal zat. De wens om te veranderen is er, maar of ze bereid zijn eerlijk naar zichzelf te kijken en werk te verzetten, dat is de vraag. Lucia en Eric hebben in ieder geval ook dit jaar hun handen vol om de jongeren bij de les te houden. Het zevende seizoen van DREAM SCHOOL is vanaf 11 februari elke dinsdag te zien vanaf 20:25 uur bij de NTR op NPO 3. Op NPO Start is DREAM SCHOOL vanaf deze datum vooruit te kijken. 

Familieopstelling
DREAM SCHOOL is er om de leerlingen te inspireren, en daarom krijgen ze les van diverse gastdocenten. Voor sommige docenten, zoals cabaretier Rayen Panday, is lesgeven een echte vuurdoop, wat het uitdagend maakt om de aandacht van de leerlingen vast te houden. Elke gastdocent heeft zijn of haar eigen expertise die ze graag met de leerlingen willen delen.

Digitale maker Défano Holwijn gaat in gesprek met de leerlingen over financiën en onderzoekt of er mogelijkheden zijn om te besparen. De Sekszusjes dagen de klas uit om na te denken over grensoverschrijdend gedrag, terwijl soulzangeres Shirma Rouse en zanger Dwight Dissels laten zien hoe helend zingen kan zijn. Els van Steijn, auteur van drie bestsellers over familiesystemen, leert de leerlingen hoe ze oude patronen kunnen doorbreken. Ze doet dit met behulp van een familieopstelling, waarmee de klas inzicht krijgt in hoe je kunt afrekenen met oude pijn om ruimte te maken voor verandering.

Daarnaast wordt er dit seizoen regelmatig gekookt: onder andere door influencer Daan van der Lecq en Surinaamse kok Rodje, alias Ché Muchas. De leerlingen worden artistiek geprikkeld door kunstenares Iris Frederix, bekend van het programma Project Rembrandt, en kunstschilder Daan Koens. Portretfotograaf Khalid Amakran vraagt de leerlingen elkaar te fotograferen, terwijl Ruurd Oosterwoud hen meeneemt in de wereld van nepnieuws en deepfake.

De maatschappelijke stagedag is dit seizoen weer een belangrijk onderdeel van het programma. De leerlingen ervaren wat het betekent om kosteloos iets voor een ander te doen. Ze lopen mee bij de Voedselbank, doen dagbesteding met ouderen met dementie in een verzorgingstehuis en helpen boswachters met het onderhoud van de hei in een natuurreservaat.

Patty Brard en andere bijzondere gasten
Ook de korpschef van de Nationale Politie, Janny Knol, komt langs om les te geven. De les biedt hen de kans om de politie beter te begrijpen, vooral de keuzes die agenten op straat maken. Op hun laatste schooldag komt Patty Brard, groot idool van leerling Djavino, onverwacht langs om de leerlingen te verrassen en hen te ondersteunen. Oud-militair bij het Korps Commandotroepen, Erik Wegewijs, bekend van Special Forces Vips, haalt de leerlingen écht uit hun comfortzone. Hij daagt hen uit om vanaf het dak van de school te abseilen, wat zorgt voor de nodige weerstand, vooral bij leerlingen die moeite hebben met autoriteit.

Les buiten de schoolmuren
De jongeren krijgen ook inspirerende lessen buiten de school. Chef-kok Jermain de Rozario, die zelf een moeilijke jeugd heeft gehad, opent de deuren van zijn restaurant voor de leerlingen. Hij wil hen laten zien dat je, door je passie te volgen, veel kunt bereiken. De leerlingen hebben ook veel plezier tijdens een les van de Olympische 3x3 basketbal kampioenen Worthy de Jong en Dimeo van der Horst, die hun gouden medaille meenemen en de leerlingen laten zien dat samenwerking de sleutel is tot succes.

Influencer Lotte van Eijk geeft een enerverende les in zelfliefde, terwijl succesvolle DJ’s Lucas en Steve en singer-songwriter Zoë Livay samen met de leerlingen een track maken.

De laatste aflevering: een reflectie op de reis
In de laatste aflevering zien we de leerlingen na zo’n vier maanden terug. Hopelijk hebben ze dan samen met de nazorgcoach van DREAM SCHOOL de nodige stappen gezet om in beweging te komen. Het doel is dat de leerlingen na afloop trots zijn op zichzelf, omdat ze actie hebben ondernomen en verandering hebben doorgemaakt.

Gepubliceerd op: 13-01-2025