Maarten Dammers openhartig over 40-jarige en schrijnende verslaving in ‘Papa is Verslaafd’

Een verslaving van ruim veertig jaar. Wat doet dat met een verslaafde en wat voor impact heeft dat op diens omgeving? In de nieuwe Videoland Original ‘Papa is Verslaafd’ vertelt ex-verslaafde en inmiddels familiecoach en verslavingsdeskundige Maarten Dammers over zijn verslaving, schrijnende familieleven, verkeerde keuzes en hoe hij deze om heeft gezet om anderen te helpen. Zo schiet hij al een aantal seizoenen verslaafden te hulp in het RTL 4-programma ‘Verslaafd!’. Maarten zijn huidige vrouw, kinderen en stiefkinderen komen ook aan het woord in de 55 minuten durende documentaire en vertellen openhartig over hoe het voor hen was en is om met een verslaafde partner en vader te leven. Wat voor invloed heeft dat op hun leven gehad? En nog steeds? ‘Papa is Verslaafd’ is vanaf vandaag te zien bij Videoland.

Maarten Dammers: “Onder het mom van ‘verslaving gedijt in het duister en dooft in het licht’ hebben mijn vrouw, mijn dochters en ik besloten mee te werken aan een documentaire over mijn en ons leven. Het was Peter van der Vorst zijn idee om deze documentaire over mij te laten maken. Ik dacht; waarom een documentaire over mij, wie zit daar nou op te wachten? Tegelijkertijd weet ik – door jarenlange ervaring – dat ‘mijn verhaal’ staat voor het leven of overleven van honderdduizenden gezinnen in Nederland. De ernst is ongekend groot en het verdriet van al die dierbaren is zo intens dat we besloten hebben het te doen als een ‘boodschap van hoop’.

Het was een enorm intens proces waarbij ik groot respect heb voor mijn vrouw en mijn dochters. Terug naar die tijd, naar die pijn, naar die gijzeling. Dat was voor hen emotioneel heftig, maar ze hebben het gedaan. Het resultaat is wat ons betreft indrukwekkend, we zijn er gelukkig mee. Zelf moet ik wel dealen met het feit dat ik volledig ‘in mijn blote kont sta’, ook na tien jaar clean en sober en al jarenlang het programma Verslaafd makend, moest ik weer door de schaamte en schuld heen.

Gepubliceerd op: 30-11--0001