“Zouden deze mensen niet vermoord zijn als ze niet homoseksueel zouden zijn?”
Op 22 juli, bij de start van de Queer & Pride Amsterdam, gaat de driedelige Nederlandse Amazon Original serie De Regenboogmoorden exclusief op Prime Video in première.
In de jaren ‘90 worden veel homomannen op gewelddadige wijze vermoord. In De Regenboogmoorden stellen rechercheurs, iconen uit de homogemeenschap, nabestaanden en andere betrokkenen de vraag waarom het merendeel van deze moorden niet is opgelost. Hierbij speelt de acceptatie van homoseksualiteit -of juist het gebrek hieraan- een belangrijke rol.
De gayscene in Nederland heeft in de nineties twee gezichten. Aan de ene kant wordt in homoclubs- en kroegen de zwaarbevochten vrijheid openlijk gevierd. Maar aan de andere kant bestaat er ook de gesloten wereld van de homo-ontmoetingsplaatsen, zoals het Kralingse Bos in Rotterdam. Hier zoeken homomannen, die vaak nog níet uit de kast zijn, seksueel vertier. Maar ze worden er ook belaagd, in elkaar geslagen en soms…zelfs vermoord.
In De Regenboogmoorden wordt een aantal gruwelijke zaken uit Rotterdam, Den Haag en het oosten van Nederland uitgelicht. Vaak worden de moorden afgedaan als roof, maar de mate van het toegepaste geweld vertelt een ander verhaal…Nabestaanden vertellen over de niet aflatende pijn die zij na al die jaren nog steeds voelen over het verlies van hun dierbaren en het gevoel van onmacht als de zaken cold cases worden.
Ook politiemedewerkers van toen en nu reflecteren op de onderzoeken naar deze moorden. Ellie Lust: “Mensen die om het leven worden gebracht omdat ze zijn wie ze zijn, dat was toen geen onderwerp van gesprek binnen de politiemuren.”
Om deze zaken op te kunnen lossen, moest ook de houding richting homoseksuelen veranderen. Niet in de eerste plaats binnen de politieorganisatie zélf. Zo vertelt Dick Snaterse, lid van het allereerste Gay Team ter wereld, over de weerstand die hij, ook binnen zijn eigen gelederen, meemaakt: “Al die Aidslijders, inclusies Snaterse, moesten maar naar een ver eiland gedeporteerd worden.”
De Regenboogmoorden is méér dan alleen een true crime-serie. Het ontleedt de complexe houding van de gehele maatschappij ten opzichte van homoseksualiteit. Zo komt een verontruste buurtbewoner uit Crooswijk aan het woord, die met fakkels en protestmarsen door het Kralingse Bos trok en daar nog altijd pal achter staat. Maar ook een slachtoffer van zogeheten potenrammers doet zijn dappere relaas. Een verhaal dat helaas ook in de huidige tijd nog altijd pijnlijk herkenbaar is. Zijn we als maatschappij uiteindelijk echt verder gekomen als het gaat om de acceptatie van homoseksuelen?
De driedelige true crime-serie De Regenboogmoorden gaat op 22 juli in première en is exclusief beschikbaar op Prime Video. De Regenboogmoorden wordt geproduceerd door Fremantle Media/No Pictures Please.