Sihame: rauwe wraakserie en aanklacht tegen exposing en shaming

KRO-NCRV en Fiction Valley maken een achtdelige dramaserie over exposing en shaming. In Sihame is een jonge vrouw uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Ze is 'exposed'. Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn. De serie is bedacht door Achmed Akkabi en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. Sihame is vanaf 28 augustus elke zondag te zien om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en exclusief te bingen op NPO Plus. 

Sihame
De 18-jarige Sihame is slachtoffer van exposing; er is een seksvideo van haar en haar ex-vriend online geplaatst. De video verspreidt zich razendsnel op haar school, in de buurt en binnen haar familie. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld. Ze kan niet meer over straat zonder geïntimideerd en geterroriseerd te worden en de appjes met seksverzoeken, haatcomments en dreigementen blijven binnenstromen. Haar kans op een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Sihame ziet nog maar één uitweg: wraak nemen op de jongens die verantwoordelijk zijn voor het exposen. Met grof geweld pakt ze haar macht terug. 

Shamira Raphaëla Lisette Donkersloot
"Met 'Sihame' kaarten we een steeds groter wordend, maar vaak nog onzichtbaar maatschappelijk probleem aan: online exposing. Zowel qua onderwerp als vorm willen wij als vrouwelijke regisseurs een statement maken door female rage & revenge inzichtelijk te maken, wat de serie in alle opzichten gedurfd en uitgesproken maakt. Daar waar het uiten van agressie vooralsnog is voorbehouden aan voornamelijk mannelijke karakters, tonen we dit met 'Sihame' vanuit een vrouwelijk perspectief. Sihame is onbevreesd en gewelddadig en daarmee slachtofferrol en schaamtecultuur ontstijgend; een krachtig hoofdpersonage dat haar macht terugpakt en losbreekt van de traditionele conventies binnen de samenleving."

Exposing en shaming: een maatschappelijk probleem
Steeds meer jongeren hebben te maken met exposing en online shaming, waarbij seksuele beelden zonder toestemming worden gedeeld. Vaak gebeurt dit in 'expose-groepen' via berichtendiensten zoals Telegram. De impact op de slachtoffers is groot: ze hebben levenslang, terwijl daders vaak hun straf ontlopen. KRO-NCRV heeft eerder al veel aandacht besteed aan dit fenomeen (#stopshaming) in (journalistieke) programma's zoals Pointer, Propaganda en Spot On. Met Sihame brengt KRO-NCRV dit probleem verder onder de aandacht. 

Achmed Akkabi 
“'Sihame' is een female-driven project, waarmee we een bijdrage leveren aan een gelijkwaardiger filmlandschap. Ik ben trots dat met deze serie twee regisseurs hun dramadebuut maken. Mijn ambitie met betrekking tot talentontwikkeling, diversiteit en inclusiviteit is groot en ik ben de NPO, KRO-NCRV en Fiction Valley heel dankbaar dat ik dit met het opzetten van Sihame voort mag zetten.

Cast 
een kweekvijver aan jong talent
De cast van Sihame bestaat onder anderen uit: Ahlaam Teghadouini (Sihame), Hamza Othman (Anouar), Selin Akkulak (Hatice), Ahmed Bouyaghroumni (Bolle), Ismael Laglag (Beltegoed), Stephen Rutayisire (Chupa), Harun Balci (Mesut), Imene Aggoun (Waf), Bram Klappe (Scorsese), Kaltoum Boufangacha (Hafida), Urmie Plein (Bea), Rami Kooti Arab (Flesje).

De achtdelige KRO-NCRV serie Sihame is bedacht door Achmed Akkabi (Mocro Maffia) en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. Hoofdschrijver is Leila Sahir. De serie is geproduceerd door Fiction Valley in coproductie met KRO-NCRV.

Sihame, vanaf 28 augustus elke zondag om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en vanaf 28 augustus te bingen via NPO Plus.

Gepubliceerd op: 30-11--0001