Videoland Original ‘Is Geluk Te Koop?’ geeft unieke inkijk in Nederlandse geluksindustrie

Het lijkt wel alsof ze elkaar in een houdgreep houden: millennials, social media en de zoektocht naar geluk. Gelukscoaches springen daar handig op in. Bijvoorbeeld op Instagram, waar talloze coaches zich willen inzetten om wie maar wil te helpen de beste versie van zichzelf te worden. Maar op welke manier en tegen welke prijs? Hoe groot is die geluksindustrie eigenlijk en wie zijn erin actief? Is het wel ethisch verantwoord om geld te verdienen aan iemands zoektocht naar geluk? In de Videoland Original documentaire ‘Is Geluk Te Koop? dompelen makers Lars Gierveld en Jelte Sondij zich onder in deze alsmaar groeiende industrie. ‘Is Geluk Te Koop?’ is vanaf donderdag 11 juni exclusief te zien bij Videoland.

In de onderzoeksdocumentaire krijgt de kijker een uniek inkijkje in de geluksindustrie en alles wat dat behelst: van een wandelcoach met enkele klanten tot grote geluksondernemers met een miljoenenomzet; en van coaches die coaches coachen tot een meer spiritueel geluksinstituut met aanhang wereldwijd. Lars en Jelte spreken enthousiastelingen die zweren bij de cursussen die ze volgen, maar ook met ex-cursisten die vertellen hoe de zoektocht naar geluk soms duur wordt betaald. Psycholoog Thijs Launspach – gespecialiseerd in millennials, stress en burn-out – gaat in op het nastreven van (on)haalbare geluksdoelen en werpt samen met exit counselor Arjan van Dijk een kritische blik op deze industrie.

In deze documentaire komen onder anderen aan het woord:

  • David de Kock en Arjan Vergeer: oprichters van het platform 365 Dagen Succesvol, naar het gelijknamige boek. Samen leiden ze zowel kleine groepen als een volle AFAS live langs de volgens hun 13 essentiële stappen naar een gelukkig leven, met als doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.
  • Master Sha: Van oorsprong Canadese spirituele organisatie met vestigingen wereldwijd, ook in Nederland. De organisatie biedt zowel korte één op één healings aan als groepssessies waarbij kalligrafieën en ‘meditatie in beweging’ centraal staan.
  • Sanny Verhoeven: oprichter van Sanny Zoekt Geluk, het eerste Nederlandse YouTube-kanaal over bewustzijn, persoonlijke groei en geluk. Wekelijks deelt ze haar ervaringen en tips om meer uit het leven te halen met haar bijna 100.000 volgers. Daarnaast geeft ze lezingen en workshops over gelukkig, succesvol en gezond leven.
  • Rutney Sluis: oprichter van het opleidingscentrum Sluis NLP Instituut, waarmee hij coaches coacht om het beste uit zichzelf en dus uit hun cliënten te halen. De afgelopen jaren heeft hij aan meer van 50.000 mensen trainingen mogen geven.

‘Is Geluk Te Koop?’ wordt geproduceerd door No Pictures Please en is vanaf donderdag 11 juni exclusief te zien bij Videoland.

De opnames van 'Is Geluk Te Koop?'  zijn afgerond voorafgaand aan de ingestelde RIVM maatregelen rondom COVID-19.

Gepubliceerd op: 30-11--0001