Yvon Jaspers in april terug met 'Onze boerderij in Europa'

Yvon Jaspers in april terug met Onze boerderij in Europa

Yvon Jaspers komt terug met een nieuw seizoen van KRO-NCRV’s Onze boerderij in Europa. In de zesdelige serie trekt Yvon samen met een aantal Boer zoekt vrouw-stellen per camper door ons omringende landen. Ze krijgt hierbij hulp van boerin Bertie. Dit seizoen reist ze met onder meer boer Jouke en Karlijn, Maud en Evert en boerin Janine en Sander naar Groot-Brittannië, Kanaaleiland Jersey en Frankrijk om inspiratie op te doen bij de verschillende boerderijen. Wat is ze opgevallen en wat hebben ze geleerd? Onze boerderij in Europa is te zien vanaf zondag 16 april om 21.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Het boerenleven in Nederland staat onder spanning. Hoe is dat in de rest van Europa en hoe gaan de verschillende boerenbedrijven hiermee om? Met Yvon gaan de Boer zoekt vrouw-stellen op avontuur bij boerderijen in het buitenland. Overal waar ze komen, doen ze inspiratie op bij boerenbedrijven die ons al een stap voor zijn.

Samen met de stellen blikt Yvon terug op deze reis en hun ervaringen. Wat is ze opgevallen tijdens het verblijf bij de buitenlandse boeren? Wat hebben ze geleerd? En heeft hun uitstapje naar het buitenland de dagelijkse business op de Nederlandse boerderij beïnvloed? Ook de huidige problematiek rondom het boerenleven komt ter sprake en hoe zij daar op hun eigen boerderij mee omgaan.

Yvon Jaspers: 'Dit seizoen hebben we weer bijzondere boerenbedrijven gezien en inspirerende boeren ontmoet. Er zijn vriendschappen ontstaan en er is van elkaar geleerd. Het is ongelooflijk hoe divers het boerenleven is in Europa. Qua mentaliteit, qua regels en natuurlijk ook qua grond en klimaat.'

'Het echt zelf ervaren van deze verschillen doet je beseffen dat dingen ook anders kunnen of je in ieder geval inspireren. Ik ben trots op onze boeren, ze zijn volledig voor deze ervaring gegaan.'

Boer Jouke en Karlijn naar Jersey

In dit seizoen van Onze Boerderij in Europa reizen onder meer Jouke en Karlijn af naar Kanaaleiland Jersey, een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië. Daar maken ze kennis met de neven Matthew en Phil, die een biologische boerderij runnen waar ze niet alleen Jersey melk produceren, maar ook de ‘Jersey Royal’ telen, de befaamde en beschermde aardappelsoort. Ze laten Jouke en Karlijn zien hoe ze de grond en het klimaat van het kleine eiland optimaal benutten.

Maud en boer Evert naar Groot-Brittannië 

Ook volgen we Maud en boer Evert tijdens hun bezoek aan de Friese boer Klaas en zijn Engelse vrouw Naomi. Klaas en Naomi zijn al zes keer verhuisd en na de nodige uitdagingen runnen ze nu een succesvolle melkveehouderij in het plaatsje Chulmleigh in Groot-Brittannië. Ze delen met Maud en Evert hun verhaal. Ook Bertie en Rosita, Gerben en Vivian, Janine en Sander en Marnix en Emmie gaan mee.

Onze boerderij in Europa is te zien vanaf zondag 16 april om 21.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

 

Gepubliceerd op: 30-11--0001